lördag 30 maj 2009

Haveri

Japp, här råder dator-haveri i form av uttjänat grafikkort. Har lånat en låååångsam slööööö dator just nu. Hav tålamod dock - snart hoppas jag att problemet ska vara åtgärdat, är på jakt efter ett begagnat grafikkort, och hoppas på att snubbla över ett snart. Imorrn ska jag dock försöka ladda upp lite bilder här, så det händer något för er som är så snälla och troget tittar in då och då....natti!

söndag 17 maj 2009

Det tar sig där ute...

Nu har jag satt upp mina randiga balkongskydd som jag köpte på IKEA förra året. Ett matchande parasoll är också inhandlat, men det får vänta ett tag till. Snart ska blommorna ut...

Krassen frodas i den soliga fönsterkarmen, likaså växerna som jag pregat in emellan, just i denna lådan en fröblandning som består av "Blandade blommor".

Sträcker sig mot solen...

Likaså dillen, den har jag flyttat ut nu förresten, och den visar inga tendenser till att frysa ihjäl eller blåsa sönder. Ska vänta liiiiiite till, sen ska lådorna få komma ut.

Igår gjorde jag faktiskt en beställning av plantor via internet, odla.nu. Jag köpte 9 plantor med illröda hängpelargoner, och då fick man 3 andra sorter på köpet. Samt så köpte jag en vindruve-planta som är tänkt att klättra i takhöjd, och dessutom en hon- och en han-planta av några mini-kiwisar som det ska drällas av framåt hösten. Någon som har erfarenhet av att handla därifrån?

Ja, just det, så var det det här med hur jag ska få balkongerna till att bli gröna rum, dvs med frodig grönska även i taket. Först var jag inne på att hänga armerings-rut-järn i taket, ni vet sånt där snyggt rostigt, men nä, efter dryftande med min kollega kom vi fram till att det inte var nån god idé. Snyggt möjligtvis, men tungt, bökigt och inte så kul om det droppar rost.

Så det blir uppspänning av fiskelina i taket, och också längs ena kortsidan som ni ju ser på översta bilden. Istället för en känslig spaljé som kanske står och slår när det blåser, och som är bökigare att få ordentligt fast, så blir det kraftig fiskelina. Och där ska humle (som jag snart ska hämta på landet), krasse och vindruvor få bre ut sig. Kommer att bli skiiiiitbra!

Jag ska ha de grönaste, frodigaste balkonger som en amatör överhuvudtaget kan åstadkomma! Kul faktiskt också att inte kunna ett smack i princip, utan bara köra på... På känsla kommer man långt tror jag!...:-)

Utmaning, värdelöst vetande igen...:-)

En liten utmaning (älskar ju "enkäter", såväl seriösa som oseriösa...:-)

Hur många gånger har du varit kär? Kär och kär. Om vi snackar blodigt allvar, de gånger som präglat mig mest, en gång i övre tonåren, en gång som ung, en gång som vuxen.

Favoritgodis: Kolaskruvar (de som är lite fasta i konsistensen), snusklubbor, mojänger, Polly mjölkchoklad.

Coolaste stad du har besökt: Paris

Action eller Skräck? Får nog bli action, men jag gillar skräck också. Ser skräck alltför sällan dock, eftersom jag inte har nån att hålla i handen.

Vill bli när du var liten: Som riktigt liten ville jag bli flygvärdinna....från mellanstadiet ville jag bli försvarsadvokat.

När fick du din första kyss: När jag gick i sjuan.

Hur var du i mellanstadiet/högstadiet? Omgiven av kompisar, glad, positiv.

Vad är du beroende av? Jag är inte b-e-r-o-e-n-d-e av något...men livet är lite behagligare om man har Extra Eucalyptus och ett rör med Treo i handväskan.

Dagens roligaste händelse: Den kan omöjligen ha inträffat ännu...

Dagens tråkigaste händelse: Den har jag nog också framför mig dessvärre...

Dagens humör: Jämnt utåt, vilket är skönt, men alltid med en tagg inombords.

Vilka tv-program följer du? Musiktävlingar och Robinson

Vad gillar du mest med dig själv? Att jag alltid förstår eller försöker förstå.

Vad gillar du minst? Jag vet inte faktiskt. Men det är en jobbig egenskap att alltid se lösningar, och vara positiv, särskild när omgivningen inte gör detsamma.

Vad är det roligaste du vet? Som den anspråklösa människa jag är - att åka till Ullared gör mig glad.

Har du något motto? Det finns ingen mening med livet - vår uppgift är att ge livet en mening.

Hemlig hobby? Nej

Något vi inte vet om dig? Nej, det tror jag inte

Vad ångrar du? Det finns ingenting som jag ångrar. Men det finns såklart saker som jag önskar aldrig skulle ha hänt. Men det är ju inte samma sak.

Vad önskar du? God ekonomi

Vad klarar du inte dig utan? Mat och vatten

Vad gör du helst en vardag? Jobbar. Det är ju så vardagen ser ut och det trivs jag med.

Vad gör du helst en lördagskväll? Antingen folk hemma på middag eller bortbjuden på middag. Gärna nya konstellationer. Tyvärr tycker jag att folk är allmänt kassa på att bjuda hem/bjuda tillbaka. Finns det nåt härligare än att gå till dukat bord OCH träffa nytt trevligt folk...:-)? Det är en himla härlig känsla när man kommer nånstans och verkligen känner att personen ansträngt sig för att man ska trivas...det kan vara hur enkelt som helst, behövs inga krusiduller för att gästerna ska känna sig välkomna.

Vad har du mest av i din garderob? Sånt som jag slängt undan när jag städat.

Drömjobb? Jag är nöjd.

Musikfoto; "Flower Power"

Ja, nu blir det ju lite långsökt här kanske, men eftersom det var det allra första jag kom att tänka på så kör vi på det... Läste nämligen ordet "flummig" på Musikfoto, och skåning och malmöit som jag är så är det då oundvikligt att inte tänka på Kal P Dal och "sitta och fluuuuuuumma, på en blomma i Loooooomma....".



För er som inte stammar från dessa sydliga breddgrader kan jag berätta att Kalle föddes i Arlöv utanför Malmö 1949, men fick en alltför tidig bortgång 1985 i en hjärnblödning. Han största hits var "Blåa skor", "Johnny" och "SJ" under 70-talet.... och det är just i SJ som begreppet "flumma på en blomma" myntades.



Trots sin alltför korta levnadstid han hann sätta en prägel hos oändligt många skåningar...



(PS. Vill bara poängtera att jag på intet sätt är anhängare till Skånepartiet...:-)

Mitt foto-bidrag skildrar visserligen inte en blomma i Lomma, men dock vidsträckta maskrosängar på Österlen. Bilden är tagen för två veckor sedan och aldrig hade jag kunnat drömma om dessa enorma mängder maskrosor, och hur himla vackert det är...

Foto: Sally

Kulturfyran; Om lite av varje

Veckans Kulturfyra handlar om lite varje, här kommer mina svar...

1. Hur många böcker av indiska författare har du läst? Så vitt jag vet - 0....

2. Från vilka länder kommer de författare som du läser mest? Vilket land har du aldrig läst någon bok från? Det bör ju vara Sverige och USA...Och sen kan jag ju inte rada upp vilka länder jag aldrig läst nåt ifrån, herregud det finns ju hundratals länder (det är de här konstiga frågorna igen....:-)

3. Hur hittar du nya böcker? Bokrecensioner? Bloggtips? Kompistips? Hyllan på biblioteket? I bokhandeln? Oftast är det nån kompis som trycker en bok i näven på en och säger att denna MÅSTE du läsa...

4. Det finns en barnbok om en tiger och en björn som vandrar och vandrar för att ta sig till sina drömmars land. Vilket är dina drömmars land? Drömlandet...jag vet inte. Det är väl Sverige såklart (fast det är ju ingen dröm, det är verklighet)...finns ju inget bättre. Men om jag skulle få göra EN resa till i mitt liv, till ETT land, så hade det nog blivit...hmmm...nä, jag vet inte. Jag kanske hade valt Frankrike så hade det blivit Euro-Disney, Paris, St Malo och Omaha Beach...

fredag 15 maj 2009

Fredag

Oj, jag måste nog säga att det har varit en bra vecka. Otroligt intensivt på jobb med alldeles för många möten (det är nåt av det tradiaste jag vet, bl.a därför är jag inte intresserad av nån karriärsklättring) men det var nog en tillfällighet med alla sammankomster. Men kulkul med fest igår kväll, stor uppslutning bland kollegorna och karaoke för hela slanten. Och så var det kul för jag var inte med i festkommitéen vilket innebar att jag fick vara med på tipsrunda för en gångs skull...:-)
Sen är jag på sjätte dan med Modifast, det går lysande, jag är mycket chockad över mig själv, men det har också tagit veckovis, för att inte säga månadsvis, att bygga upp en kämpaglöd. Nu sitter den där i alla fall, så detta klarar jag!

Mina blommor, som än så länge inte har några blommor, nästan väller ur balkonglådorna (en svag överdrift bara) och snart ska de flytta ut. Undrar när det är lagom tidpunkt...? Är rädd att de ska blåsa sönder, eller att det ska bli för kallt för dem nån natt...

Jag har funderat ut en mycket bra lösning på hur jag ska få humlen, krassen och allra helst också vindruvor att växa i balkongen ovanför så jag får grönskande tak. Återkommer till det sen men kan väl poängtera att jag har en värdefull samtalspartner på mitt jobb och att han och jag bollar idéer på hög nivå. Just det ja, skulle ju berätta om de fyrtioåtta tennisbollarna...

Stora sonen med flickvän kommer hem strax efter den femte juni och det ser jag mkt fram emot. Under den närmsta månaden ska jag också hinna med en långhelg, ett dop, fyra studenter, Tosselilla, fester och säkerligen mer därtill.

Jahapp, nu ska jag blanda mig en påse chokladdryck, och sen ska jag hjälpa yngste sonen att stajla sig inför kvällens disco. Återkommer inom kort!

Utsikt från M:s högt belägna balkong i centrala Malmö

Foto: Sally

måndag 11 maj 2009

En orgie i raps

Foton: Sally

Hur många sockerbitar i drycken?

Coca Cola 50 cl = 15 sockerbitar
Chiquita fruktsmoothie, hallon/granatäpple 25 cl = 8 sockerbitar

Red Bull 25 cl = 7.5 sockerbitar

Powerade 50 cl = 5 sockerbitar
Yoggi Jalla drickyoghurt, hallon/boysenbär/blåbär 35 cl

= 8 sockerbitar

Bravo apelsinjuice 100 cl = 25 sockerbitar
Knorr Vie frukt- och grönsaksshot 10 cl = 4 sockerbitar
Coca Cola light 50 cl = 0 sockerbitar


Här kan du läsa hela artikeln!

söndag 10 maj 2009

Kulturfyran; om ufon och böcker

DN berättar att Arkivet för ufo-forskning ska hålla öppet en dag. Alltså det svenska arkivet som ligger i Norrköping. Så här lyder Kulturfyrans frågor i ämnet...

1. Tror du på Ufon? Alltså, jag tror ju absolut inte att vi är ensamma i rymden (vad rymden nu är..), för varför skulle vi vara det? Men jag tror inte heller att det dräller av flygande tefat och närkontakter i den utsträckning som det finns historier om detta. Precis som när det gäller religion, liv efter döden etc t.ex, så VILL människan att det ska finnas svar och då konstrueras en tro på något man tror sig ha sett eller upplevt. En tolkningsfråga alltså. Så ja, jag tror absolut på liv därute, men jag tror inte lika starkt på ufo-trafiken på jorden.

2. Vad skulle du säga om du såg en varelse komma ut ur ett Ufo? Ibland begriper jag mig inte på frågorna här i Kulturfyran. Men antagligen hade jag gjort i brallan. Jag kunde också sagt: Hej...?....:-)

3. Om du mötte utomjordingar och de kunde läsa: vilken bok skulle du lämna över till dem? Det hade väl fått bli världens största uppslagsverk....eller Liftarens guide till Galaxen...:-).

4. Läser du Science Fiction? Har du någon favoritbok eller serie i den kategorin? Om du inte läser Science fiction: vilken slags böcker engagerar dig mest? Jag älskar, och har alltid älskat SF. Jag kanske inte läser så mycket SF-böcker i förhållande till hur mycket det finns, det blir mest film...men bland favoritböckerna kan jag nämna:

EON av Greg Bear The 21st century was on the brink of nuclear confrontation when the 300 kilometer-long stone flashed out of nothingness and into Earth's orbit. NASA, NATO, and the UN sent explorers to the asteroid's surface...and discovered marvels and mysteries to drive researchers mad. For the Stone was from space--but perhaps not "our space; it came from the future--but perhaps not "our future; and within the hollowed asteroid was Thistledown. The remains of a vanished civilization. A "human--English, Russian, and Chinese-speaking--civilization. Seven vast chambers containing forests, lakes, rivers, hanging cities... And museums describing the Death; the catastrophic war that was about to occur; the horror and the long winter that would follow. But while scientists and politicians bickered about how to use the information to stop the Death, the Stone yielded a secret that made even Earth's survival pale into insignificance.

Samtliga böcker av Stephen King men, i SF-genren, främst Langoljärerna från novellsamlingen Mardrömmar: Nattflyget från Los Angeles till Boston. Strax efter start faller tio passagerare i djup sömn. När de vaknar flyger jumbojeten genom natten på autopilot. För det finns ingen pilot längre, inga flygvärdinnor, och alla andra passagerare är försvunna. Utan ett spår. De tio passagerarna är ensamma kvar ombord. När de tittar ut ser de inga hus, ingen skog, inga människor, bara mark. Först blir de förvånade, sen blir de skräckslagna. När en av passagerarna, Brian Engel, en före detta pilot, landar planet i Maine, börjar den verkliga mardrömmen...

Ofta i genren är det ju så att storyn i sig kan vara makalöst bra, men att författaren tyvärr inte har förmåga att uttrycka det tillräckligt väl - det är ju inte en lätt genre precis, och krävs en massa för att man ska kunna fånga läsaren och låta trovärdig. Hur Stephen King lyckas med detta i varenda bok, med sina galna och totalt utflippade historier, är helt otroligt!

SF på film är bland det bästa jag vet. Månbas Alpha och Star Wars fångade mig en gång i tiden och fast blev jag. Älskar allt från hålligång-SF som Independence Day och Armageddon - just på grund av hålligånget....till riktiga mästerverk som Alien-filmerna och Närkontakt av tredje graden. På min tv-bänk ligger just nu I'm a Legend med Will Smith och väntar, och jag är säker på att den är helt super...ensam kvar på jorden...tror jag får ha mig en filmkväll ikväll...!

Stapelbäddsparken

Äntligen kom jag iväg till Stapelbäddsparken. Hittills har det varit barnafadern som sett till att yngste sonen får åka, men när han inte är hemma så faller det ju på min lott. Och det var helt okej (även om jag ofta bävar för att sitta ner och ta det lugnt:-).

Vädret var skönt, det var lite folk (fattas bara en söndagmorgon vid nio...), toaletterna var urfräscha, fika fanns att köpa...ja, det var finfint helt enkelt.

Det enda är att jag stör mig nåt infernaliskt på Malmö Stad som inte kan göra lite snyggt runt om området. Här kommer det danskar och turister om vartannat, och själva anläggningen är mycket uppskattad - kan man då inte hålla fräscht runtom, anlägga gräsmattor, göra nåt av den gamla rampen eller vad det är från Kockumstiden. Den ser ni på bilden här nedan. Kunde man inte rullat ut gräsmatta på hela den så folk (ungdomar mestadels) kunde ligga där och sola och slappa? Till exempel. Såg två föräldrar nu som smällde upp sina brasse-stolar på den urtråkiga gruskanten runt anläggningen, och där satt de och solade och läste medan ungarna åkte. Så mycket mer av den varan det hade blivit om man myst till det med gräsmattor istället.
Det finns ju hur mycket som helst som man kan göra för att öka dragningskraften än mer... Typiskt Malmö Stad att inte se helhetsperspektivet.
Härligt är det i alla fall så det lär bli måååånga fler turer dit ner...
Foton: Sally

Klokt sagt av kända och okända; Markoolio

Markoolio vet för lite om kvinnor, påstår han själv,
men han har lärt sig att...
"...man ska hålla vad man lovar,
kvinnor glömmer inte."
Att minnas är ett tecken på att man lyssnat.

onsdag 6 maj 2009

Ministerbesök

Ministerbesök hade vi på jobbet, och vad bjuder man på då? Jo, idel skånskt såklart! Kulkul att planera lunch för gäster utombys-ifrån...

Suveräna festfat från Ingelsta Kalkon med cevapcici, pastrami, korvar, olika skinkor, marinerad vitlök och tomat, grönsaker, ostar och exotisk frukt serverades med pastasallad och potatissallad. Detta sköljdes ned med cider från Kiviks Musteri, samt med Ramlösa...












Till kaffet serverades spettkaka, eller spiddekauga... Finns det en vackrare, festligare kaka??! I vår familj, som i så många andras, är den ett absolut måste på alla större kalas, studentskivor osv. Och antingen älskar man den eller tycker illa om den (smaken alltså - utseendet kan ingen klaga på). Själv älskar jag den - kan äta hur mycket som helst. Och ministern - jojomen, hon gillade den också... Småkakorna var såklart från konditori.

Foton: Sally

Spettkaks-såg är ju ett måste i varje välutrustat skånskt hem (hihi...) dvs som mitt, eller vadå...:-)... Jo, men allvar, för annars kan man inte skära ut de små fönstren. En eller två svenska flaggor är inte fy skam heller att köra ner i mitten... När det är någon som ska firas så kan man dessutom ha en kant upptill på spettkaka där festföremålets namn skrivs i glasyr, samt kanske en datum. Aj lajk ö lot!

Tänk om jag har gröna fingrar...?!!

Oj, som det växer här. Jag blir minsann alldeles paff! TÄNK om jag har gröna fingrar..!!!..:-). I så fall har jag levt halva mitt liv utan att veta om det... Nåja, ska väl inte ropa hej än - det har ju faktiskt inte kommit några blommor än.

But so far är jag väldigt nöjd... Planterade om så växterna hamnade där de ska vara - i balkonglådorna.
Det kanske ser lite glest ut i lådorna, men det beror på att jag pregat ner lite mer fröer som jag köpte häromdagen, en sort som heter Pysslingkrage nämligen, och som liknar typ prästkrage/ margerita/ tusensköna... Dessutom kommer nog blomsterkrassen att ta mycket plats när de växer upp. Jag har alltså varvat luktärt, krasse, blandade blommor och pysslingkragar här. Jag har liksom en bild i huvudet att varje låda ska vara en vild frodig blandning med blomrankor som ringlar sig kring balkongräcket och sprider ut sig över hela balkongen. Vi får väl se hur det blir till slut... spännande!

Ni som kan mer än mig (och det är inte så svårt..:-) - synpunkter?

söndag 3 maj 2009

Kulturfyran; Om läsning

Veckans Kulturfyra ställer frågor kring läsvanor...

1. Vilka böcker planerar du att läsa i sommar?
Denna frågan tycker jag är så lustig. Planerar att läsa...just i sommar? Kanske bara jag som tycker det är en konstig fråga. Svaret lyder dock; Jag planerar inte att läsa nån viss bok i sommar.

2. Vilken bok läser du just nu? Ta gärna en bild på bokhögen som ligger och väntar, om du har någon sådan hög.
Just nu läser jag inte någon bok och har ingen bokhög som väntar. Men nyligen tryckte K en bok i näven på mig och sa att jag var tvungen att läsa. Så då gjorde jag det. Det var om tsunamin, När livet stannar av Malin Sävstam. Helt okej, och jag tycker alltid det är intressant när människor berättar om vad de varit med om på riktigt, även om det oftast inte resulterar i ett litterärt mästerverk. Men det begär jag inte heller. Jag vill bara bli fångad, en stund. Och informerad.

3. Hur mycket läser du varje vecka?
I princip ingenting i bokväg. Men när jag väl gör det så sträckläser jag. Bläddrar lite i tidningar varje kväll innan jag somnar, om mat och trädgård mest.

4. Om du skulle beskriva vad som är viktigast med en bok, med tre ord, vilka tre ord väljer du då?
Beror ju på vad det är för sorts bok....så....Verklighetsflykt, Kunskapsinhämtning, Avkoppling.

Musikfoto; "Skolan"

Å, jag älskade skoltiden! Fast det var ju förstås inte alltid som jag insåg det...:-). Man var ju gärna lite (eh...lite?) obstinat ibland, som tonåring...Under högstadietiden minns jag dock att det var katastrof om man nån gång var hemma och sjuk. Man missade ju ALLT! Ja, och då menar jag ju inte allt skolarbete....utan snarare alla som blev ihop, alla som gjorde slut, och allt däremellan. En dags intriger på den tiden motsvarar ju typ flera års nu. I alla fall i mitt lilla liv....:-). Men skolan var ju hela ens värld, och den dagen jag slutade nian, stod vi där alldeles förvirrade på trappan; Va??! Ska vi inte komma tillbaka? Det hade vi ju gjort i nio år...Så länge vi kunde minnas. Usch, det var sorgligt. En chock rentav.

Sen började jag gymnasiet och det blev världens flopp, saknade mina kompisar från grundskolan, och andra intressen tog överhanden...t.ex sitta på café och fika och lyssna på musik.
På den tiden (låter som 1800-talet, men var det gyllne 80-talet) så kunde man få jobb utan att ha gått gymnasiet och det nappade jag på. Jobbade några år, pluggade sedan på komvux, och på 90-talet blev det Lunds universitet och fem år där som till slut resulterade i en fil.mag.

För att illustrera min tonårstid i skolan bjuder jag här på en klassiker med Uggla (tyvärr är det ingen film, men det får duga ändå...:-):


Och fotot.....hm....*funderar*....har inget som symboliserar skolan...."jag skiter".......så ja, det får väl bli en enkel bild på min nyrenoverade toa då...! (Har haft med denna bilden tidigare på bloggen, så ursäkta reprisen..:-)...men det är ju i ett nytt sammanhang...:-)

Dagens shubu-dubi-dua-bap-bap-shua; Nya skor

Mina nya ecco-skor, köpta nya på Tradera för ca halva priset. Härligt!

Disco-dags

Disco-dags för ett gäng 10-åringar!


Finnes: Världens tradiaste omodernaste källarlokal....
Önskas: En mysig mörk festlokal...

















Tejpa upp julgransslingor på väggarna.
Häng vita lakan över.
Köp jättestora ballonger och packa in dem i foliepapper.
Vi köpte dekorationer (girlander etc) på Partyland i Malmö och hängde upp.
En ful pelare mitt i rummet klädde vi in i foliepapper.
Även "gottebordet" klädde vi med foliepapper.

Discot var inte bara disco utan även maskerad med filmstjärnetema. På golvet i hallen hade vi därför tejpat rött papper som ledde in i discolokalen. Det bjöds på välkomst"drink" och därefter familjepizza och läsk. Gottebord på det. 2½ timme varade kalaset, det var precis lagom.

Sån här mysbelysning blev det:




Jo, vi föräldrar var också utklädda; Grynet (jag), Karl-Alfred, Kitty Jutbring och Byggare-Bob! Och några andra föräldrar stannade kvar och höll oss sällskap ute i köket. Man kan fråga sig vem som hade roligaste den kvällen egentligen; föräldrarna eller barnen...?....:-)


Foton: Sally

Hemma på våran gata i stan...

...blommar det för fullt!

Spirea - min favorit-buske (...när sjutton skaffade jag mig en favoritbuske?....)...men jo, det är den. En doft av barndomen!

fredag 1 maj 2009

Valborg i Malmö 2009

Först ett smakprov på pyroshowen som D filmade...Så här går det till när man firar Valborg i metropolen Malmö!


Så kom och gick alltså Valborgsmässoaftonen och jag tog mig genom den också. Oroar mig ju alltid (ibland mer, ibland mindre) för hur det ska kännas med en högtid/en tidpunkt etc. Lika förvånad och lättad blir jag i princip varje gång, när jag upptäcker att det går helt okej...:-)...

Vi hade hoppats på att bli bortbjudna på grillning...:-)...men det smög sig, så vid niotiden gick vi ner i intilliggande Pildammsparken för att kolla på Pyroshowen. I parken var det tusentals människor, vädret var kalas (och därmed finfint foto-väder), och kören sjöng så fint om vintrar som rasat ut i fjällarna...

Sen drog pyroshowen igång, och det var till och med så man fylldes av WOW-känsla och var tvungen att tjoa lite extra.... Kort och intensivt var det - så kort att jag faktiskt trodde att det var introt på showen... men coolt värre var det som ni kanske fick en känsla av på filmsnutten!

Sen tändes brasan och så var det vår och sen gick vi hem...

Jag är glad att jag gick ner dit!

Foton: Sally