I Aftonbladet 12/4:
Margarin innehåller små plastkulor så att den ska bli lättare att breda på mackan.
Och så klassikern om att man får kramp av att bada efter maten. Det finns många seglivade myter kring mat.
Och många svenskar tror fortfarande på dem, visar en ny undersökning.
Testa din kunskap om våra matmyter. Vilka påståenden är sanna och vilka är falska?
SANT
Fruktsocker är nyttigare än vanligt vitt socker.
FALSKT
Matens belastning på miljön uppstår huvudsakligen vid transporterna.
FALSKT
Det finns inga genmodifierade livsmedel i svenska livsmedelsbutiker.
SANT
Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt.
SANT
Det är inte bra att bada efter maten – man kan få kramp.
FALSKT
Alla livsmedelstillsatser med E-nummer är godkända av EU.
SANT
Småskalig tillverkning av livsmedel är bättre för miljön än storskalig tillverkning.
FALSKT
Fullkorn och fibrer är samma sak.
FALSKT
Ekologiskt kött är mer klimatsmart än vanligt kött.
FALSKT
Mjölk är fritt från tillsatser.
SANT
Grönsaker som värms i mikro förlorar mer näring än om man värmer dem på spisen.
FALSKT
Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt – för att pressa kostnaderna.
FALSKT
Lättmargarin innehåller plastkulor som mjukgörare.
FALSKT
Den snodd man hittar i ett rått ägg är början till ett kycklingembryo.
FALSKT
Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad.
FALSKT
Systembolagets sprit innehåller kräkmedel.
FALSKT
Det är vanligt med industriella transfetter i våra livsmedel .
FALSKT
Fryst mat innehåller mycket konserveringsmedel.
FALSKT
En tand som läggs i Coca-Cola är upplöst på ett dygn.
FALSKT
Att medellivslängden har ökat mycket de senaste 50 åren beror huvudsakligen på att vi har så bra mat.
FALSKT
Importerat kött kan märkas med ”ursprung Sverige” om köttet är packat eller malt i Sverige.
FALSKT
Källa: Konsumentförening Sverige
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6940295.ab
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar