onsdag 25 februari 2009

Drömmer om; De Nordfrisiska Öarna

Läste en artikel i Sydsvenskan förra året om det nordligaste området i Tyskland, som vätter mot Nordsjön. Där det är ebb och flod ett par gånger om dagen, där havet drar sig tillbaka fler kilometer ut. (Ända sen jag var liten och besökte St Malo i Frankrike, så har jag fascinerats av ebb och flod men dessvärre inte sett det lajv igen). Tänk vilken fröjd att fotografera vyerna där!

Från Wikipedia:
Nordfrisiska öarna är en ögrupp i Vadehavet, en del av Nordsjön, utanför Schleswig-Holsteins västkust. De tyska öarna är en del av en nationalpark och tillhör administrativt Kreis Nordfriesland. Ibland inkluderas även Helgoland och de danska öarna utanför Jyllands västkust i ögruppen.

Det finns fyra större öar och tio små holmar. De stora öarna är Sylt, Föhr, Amrum och Pellworm. Den största av öarna är Sylt, vilken har en yta på omkring 100 km² och har järnvägsbroförbindelse med fastlandet. Den huvudsakliga bosättningen på ön är orten Westerland. Norra delen av ön är Tysklands nordligaste punkt.

Jämfört med Sylt är Föhr en relativt tyst ö med en yta på 82 km². Det finns sexton äldre små byar på ön, vissa har funnits sedan medeltiden. Huvudorten är Wyk på sydöstra kusten. Det finns inga broar till Föhr från fastlandet, men det går en färja till Wyk.


Även Amrum är populär bland turister, men mindre så än Sylt. Den har en yta på 20 km² och västra halvan av ön består av en strand som är 12 kilometer lång och en kilometer bred. Byarna ligger på östra stranden, den största är Wittdün.


Pellworm och halvön Nordstrand är resterna av den sjunkna ön Strand. Huvudorten på den sjunkna ön var Rungholt, som förstördes i en storm år 1362, 272 år innan en annan storm förstörde resten av ön. Nordstrand har en total yta om 49 km², Pellworm en på 37².


Mindre rester av Strand finns även i form av de tio holmarna, husen på dessa småöar är byggda på artificiella kullar. Namnen på öarna är Nordmarsch-Langeness, Norderoog, Süderoog, Nordstrandischmoor, Oland, Südfall, Gröde-Appelland, Hooge, Habel och Hamburger Hallig.

Helst skulle jag vilja åka till Husum och utgå därifrån. Man kan cykla på finfina utflykter, man kan gå på guidade turer ut på havbotten och man kan strosa runt i den ena pittoreska staden efter den andra.

Husum

Visst verkar det underbart! Jag tror det kunde varit något för mig och Lillebror...










Inga kommentarer: