söndag 22 februari 2009

Mini-semlor

Ja, i år fick det bli en gigantisk monster-variant som täckte en hel plåt och som troligtvis aldrig kommer att bli uppäten....

foto: www.arla.se

Förra året däremot, bakade jag, å vad det var mysigt, ett fat med mini-semlor. Sånna man slukar på tre tuggor. Eller två om man är riktigt glupsk. De är så söta, sånna små. De uppskattades! Här kommer receptet:

50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 krm salt
0,75 dl socker
1 tsk stött kardemumma
1 st ägg
8 dl vetemjöl

Pensling
1 st
ägg, uppvispat

Fyllning
200 g mandelmassa
1 dl gräddmjölk
2 msk likör eller konjak (det hade inte jag...)
3 dl vispgrädde
1 msk florsocker

1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°.
2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet.

4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut runda, släta små bullar.
6. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar och låt dem jäsa ca 30 minuter.
7. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.
8. Skär ett lock i varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och gräddmjölk. Smaksätt med någon likör eller konjak. Fyll bullarna med blandningen.
9. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

Inga kommentarer: