fredag 13 februari 2009

Kulturfyran; Ett orange kuvert

Från Kulturfyran: " I dagarna har väl ett orange kuvert trillat ner i de flesta brevlådor i Sverige. Det är pensionsbeskedet. För de flesta är det som alltid något av en chock. För beskedet visar bara en del av pensionen.Jag undrar hur det, hur många har koll på sin pension, hur många bryr sig och hur många inser att de en dag faktiskt blir pensionärer?Det här blir en kulturfyra."

1. Har du koll på din pension och vet du skillnaden på PPM och avtalspension?
Koll....njaeeee....PPM kan jag ju påverka genom att byta fonder, men det andra kan jag väl inte styra över...ehhh....väl?

2. Har du några tankar om vad du ska göra när du blir pensionär?
Nä, inte den blekaste.

3. Visst råder det åldersdiskriminering i Sverige. Många arbetsgivare sållar bort ansökningar från människor som fyllt 50, ofta till och med från 45. Har du några tankar om åldersdiskriminering, av unga eller gamla? Naturligtvis borde man ta tillvara all kunskap som finns, ny såväl som gammal, och naturligtvis borde man ta vara på erfarenheter. Inom vissa branscher är det ju så, medan det inom andra är enbart ungt och fräscht som gäller. Man får väl anta att de flesta arbetsgivare vet vad den behöver bäst.

4. I en del österländska länder hyllas visdom och ålder. Dock inte så i vårt västerländska samhälle. När läste du om någon som är 65+ på gammelmediernas nöjessidor? Vem i så fall? VAD menas med "gammelmedier"? Det begreppet har åtminstone jag aldrig hört förr....

Inga kommentarer: