torsdag 13 november 2008

Bluffmat

Aftonbladet skrev igår om bluffmaten...Jag försöker verkligen tänka på det...lagar mycket mat, bakar mycket (kakor mest, men ändå..:-). Och jag vet att man ska...bör..undvika E-trehundranåt och dylika bokstavs- och sifferkombinationer..Det är jag inte så himla bra på dock, men första steget är ju att ha det i åtanke...

Några av de värsta fuskprodukterna listades...:

Saft
Halten av frukt och bär kan vara precis hur låg som helst i saft. Bobs blandsaft svart vinbär inne-håller till exempel bara två procent svarta vinbär. Och Fun Light, som inte ens får klassas som just saft, består enbart av tillsatser och vatten.
Glass

Äkta glass består av grädde eller mjölk, socker och ägg. Men varianterna i frysdiskarna består också till 50 procent av luft, och en kombination av bland annat vegetabiliskt fett, fettsyror och aromämnen.
Fiskpinnar
De flesta varianterna har bara 50 procent fisk i sina pinnar. En av de bästa är Findus, med 61 procent... Den äter jag!!! Resten, alltså drygt hälften av innehållet, är den tjocka paneringen, fylld av anonyma arom- och stärkelsetillsatser.
Kyckling
Över en miljon svenska kycklingar är varje år så illa medfarna under sin uppfödning att de inte kan bli mat, eller ens smuliga delar i nuggets. Landets enda kravmärkta kyckling kommer från Bosarp i Skåne.
Bröd
I stort sett alla av de hundratals brödprodukterna i affären är i grund och botten samma fusk-producerade bröd, fullt av konstiga tillsatser. Ett bra bröd ska vara tungt, och helst innehålla bara fyra ingredienser: surdeg, vatten, rågmjöl och salt. Intressant!
Odlad – rosa lax

En kombination som inte går ihop. Odlad lax är av naturen grå, men klassas som hopplös att sälja. Därför färgas den. Välj i stället kravgodkänd lax utan färgämnen.
Skinka
Skinka består av sönderhackat muskelkött från grisben FY fanken, tur man inte äter kött! som har blandats i en stor tumlare tillsammans med bland annat aromämnen, vatten och konserveringsmedel. Vill charkföretaget få den att se mer äkta ut lägger man ibland en fettrand runt formen. Att köpa över disk är ingen garanti för att skinkan håller måttet. Dock är sannolikheten större för rökt än kokt.
Kaviar
Består av torskrom och potatisflingor färgade med tomatpuré. Lägst romhalt – och flest tillsatser – hittar man i Kalles randiga tub.
Falukorv
I princip all falukorv på marknaden innehåller minst en tredjedel vatten – och stabiliseringsmedel som tidigare var förbjudna – för att den inte ska ramla isär.
Kaffebröd
Pågens crémefyllda muffins har, vid sidan om de klassiska ingredienserna, även ett flertal aromämnen och brun karamellfärg för att få fram den rätta chokladfärgen.


1 kommentar:

Gabrielle sa...

Bra att du tar upp det här, Sally! E621 is the shit och kyckling ska man, överhuvudtaget, inte äta om man själv inte övervakat uppfödandet av denna!
För min del tar det, numer, mycket lång tid att handla mat...
Jag köper INGENTING utan att kolla innehållet och om det finns något jag inte vet vad det är så köper jag det inte!
Jag "prenummererar på grönskaslådor rån Mossagården.se och mitt näringsintag består av mycket grönsaker och frukt (men jag är absolut inte vegeterian=.
På systembolaget köper jag inget annat än ekologiska viner.
Varför har man vaknat så sent??

Gabrielle