söndag 7 december 2008

Recept på Saffransbröd

200 g smör
7,5 dl mjölk
75 g jäst
ca 3 dl socker
1,5 g saffran
2 ägg
ca 3 l vetemjöl (tills det blir lagom...)

Smält matfettet, häll över mjölken, värm degspadet till 37 grader.
Smula ner jästen i bunke, lös den i degspadet, tillsätt socker plus saffran som är utrört i lite vatten.
Tillsätt sisådär 2½ l mjöl och arbeta till smidig deg. Låt jäsa övertäckt i bunke ca 40 min.
Knåda den slät, dela i 8 delar (lättare att hantera), baka ut till bullar.
En åttondel ca 6-8 lussekatter, prova dig fram till lagom storlek.
Jäs de utbakade på plåten en stund, kanke en kvart-tjugo minuter.
Pensla med ägg, tryck i russin.
Stora bröd 200-225 grader 15-20 min. Små bröd 250 grader ca 8 min. Mitt i ugnen.

Foto: Sally

Inga kommentarer: